Tomasz Trela pyta senatora Karczewskiego o warunki jego kredytu

Polki i Polacy mierzą się z najwyższą od 24 lat inflacją i stale rosnącymi cenami. Osoby, które musiały zaciągnąć kredyt na zakup mieszkania, dodatkowo borykają się ze stale rosnącymi ratami kredytów. Nie są to podwyżki o 100 czy 200 złotych. Jeżeli ktoś spłaca 300 tysięczny kredy hipoteczny, to w październiku 2019 r. przeciętnie płacił 1460 zł, to już maju 2022 r. koszt spłaty pożyczki wynosił średnio 2628 zł.

Kredyt Stanisława Karczewskiego

Senator PiS Stanisław Karczewski przyzwyczaił opinię publiczną do swoich niestandardowych ocen i wypowiedzi, ale podczas dzisiejszej rozmowy w Radiu RMF wprawił słuchaczy w prawdziwe osłupienie twierdząc, iż "kredyty nie zdrożały o 100 proc. we wszystkich bankach". - W 2020 r. płaciłem 1775 zł. W tej chwili płacę 1954 zł. - mówił o swoich ratach Karczewski.

Te słowa, a także kolejna wypowiedź senatora PiS mogąca budzić podejrzenia, że politycy partii rządzącej są traktowani na specjalnych warunkach przez banki, w których wzięli kredyty. Na te sformułowania zareagował poseł Lewicy Tomasz Trela, który oczekuje od Stanisława Karczewskiego wyjaśnień.

- Przejrzystość życia publicznego wymaga, aby w trybie natychmiastowym udzielił odpowiedzi na pytania:

• Skoro posiada Pan kredyt w „dobrym banku”, to jaki to jest bank?
  • Czy Pan jako senator PiS posiada jakieś specjalne warunki kredytowe?
  • O jakiej ważnej osobie, której obniżono raty kredytu Pan mówił i czy ta osoba jest związana z partią Prawo i Sprawiedliwość?

- Ludzie każdego dnia dokonują ciężkich wyborów, czy zapłacić rachunki czy też ratę kredytu, czy wysłać dzieci na wakacje – ocenił Trela. - Uczciwość nakazuje, żeby zajął Pan jednoznaczne stanowisko, na które oczekuję nie tylko ja również wszyscy obywatele – podkreślił.

Trela 010622

Mieszkanie prawem, a nie towarem - czytaj więcej!

W latach 2025-2029 zbudujemy w ramach Narodowego Programu Mieszkaniowego 300 tysięcy tanich mieszkań na wynajem przez 5 lat. Cały program będzie kosztować 20 miliardów rocznie, z czego 3 mld zł pokryją fundusze europejskie. Kluczową rolę odegra państwowy Bank Gospodarstwa Krajowego, który będzie pełnił funkcję instytucji kredytującej samorządy, dzięki emitowanym przez siebie obligacjom mieszkaniowym.

Zamrozić WIBOR

Przy każdej podwyżce stóp procentowych stawka WIBOR rośnie. Banki przerzucają całe ryzyko na kredytobiorców. To dla nich czysty zysk - nie podnoszą oprocentowania lokat i kont oszczędnościowych, a dostają coraz więcej pieniędzy za kredyty. Lewica proponuje zamrozić oprocentowanie kredytów ze zmienną stopą oprocentowania na poziomie z 1 grudnia 2019 r., czyli do momentu, gdy WIBOR 6M wynosił 1,79%. Ulga powinna dotyczyć wyłącznie osób, które wzięły kredyt na pierwsze mieszkanie i w nim mieszkają.

Kredyty hipoteczne o zmiennym oprocentowaniu to ogromne ryzyko, o którym kredytobiorcy często nie byli informowani. Rozwiązanie Lewicy obniży raty kredytów mieszkaniowych i uchroni polskie rodziny przed bankructwem i eksmisjami. Projekt ustawy w tej sprawie został złożony 7 kwietnia 2022 r. Ustawa ponadto rozszerza zakres wsparcia kredytobiorców z Funduszu Wsparcia Kredytobiorców, poprzez zwiększenie progu, od którego będzie można zabiegać o taką pomoc. Zdaniem Lewicy wszyscy kredytobiorcy, dla których raty kredytu przekraczają 30 procent dochodów powinni móc skorzystać ze środków tego Funduszu.

kredyt Karczewskiego

raty kredytu

zamrozić WIBOR

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!