Deklaracja Wrocławska

33 lata temu, 4 czerwca 1989 r. odbyły się pierwsze w powojennej Polsce wolne wybory. To w Polsce dzień wolności i demokracji. Dzień solidarności i zmiany na lepsze. To dzień zwycięstwa!

Dziś 33 lata później, już w wolnej Polsce, w kontekście wojny w Ukrainie, chcemy, by ten dzień był też symbolem zwycięstwa pokoju i solidarności nad przemocą i podziałami.

Dlatego 4 czerwca 2022 r. ogłaszamy Deklarację Wrocławską.

Chcemy żyć w pokoju. Gwarantować to może nasza niezależność od Rosji, suwerenność Unii Europejskiej, a tym samym nasze bezpieczeństwo. Także ekologiczne! Bo nie mamy czasu, ani planety B. Dlatego jako Unia Europejska musimy solidarnie i jak najszybciej przejść na zieloną, czystą, tanią i odnawialną energię. Musimy odejść od węgla do 2035 r. Musimy zapewnić bezpłatny transport lądowy dla osób poniżej 26 roku życia na terenie Unii Europejskiej. Promocja czystego transportu publicznego od najmłodszych lat zaprocentuje nam w przyszłości.

Po drugie, Unia Europejska to solidarność. Z kraju legendarnej solidarności, pisanej przez wielkie „S”, ale i tej dnia codziennego, pisanej przez małe „s” deklarujemy, że chcemy żyć Unii, gdzie wszyscy i wszystkie mają równe prawa. Nie może być tak, że obywatele/obywateli jednego kraju Unii Europejskiej mają mniej praw niż inni. Dlatego musimy wprowadzić Europejską Kartę Praw Kobiet, która zakłada refundowaną antykoncepcję, wprowadzenie jednolitej opieki okołoporodowej, czy prawo do bezpiecznej aborcji do 12 tygodnia.

Ponad 30 lat temu, Polska stała się w pełni niepodległym krajem. Dziś rosyjska władza zabiera wolność Ukrainie i morduje niewinnych cywili. W obliczu wojny w Ukrainie musimy pokazać jako Unia solidarność przez wielkie „S”. Dlatego postulujemy przyspieszoną formułę dołączenia Ukrainy do Unii Europejskiej.

Niniejsza deklaracja jest naszym marzeniem, celem i wyzwaniem. Jesteśmy gotowi i gotowe do jej realizacji!

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!